Etherische Olie Gids

0 opmerkingen


De wereld van etherische oliën is groot. Er zijn namelijk talloze bloemen en planten die een heerlijk geurende olie afgeven die helende kwaliteiten bezit. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun lichaam een handje te helpen met behulp van aromatherapie. Maar hoe vind je een etherische olie die bij jou past? Wanneer je de keuze hebt uit tientallen oliën is het lastig om door de bomen het bos te zien. Daarom helpen wij je graag op weg met het vinden van de juiste etherische olie met behulp van deze uitgebreide gids.

Voordat je begint

Voordat je een goede etherische olie uitzoekt, moet je weten hoe je deze oliën op een veilige en verantwoorde manier gebruikt. Er zijn verschillende vormen van aromatherapie, van massages tot het inhaleren van etherische olie met behulp van aroma diffusers. Voor al deze methodes geldt dat je een aantal richtlijnen moet volgen:

 

  • Breng je een olie aan op je huid? Dan moet je deze eerst verdunnen met een basisolie.
  • Het is onveilig om etherische oliën via je mond in te nemen. De oliën zijn alleen geschikt om te inhaleren of om verdund op de huid aan te brengen.
  • Probeer iedere etherische olie eerst uit op een klein stukje huid. Zo weet je dat er geen irritaties of allergische reacties ontstaan.
  • Investeer altijd in pure oliën die geen extra toevoegingen, zoals parfum, bevatten.

 

De meest populaire etherische oliën en hun werking

Zoek je een etherische olie met een geur en werking die bij je past? In deze gids lees je precies wat iedere olie te bieden heeft. Er zijn ontelbaar veel etherische oliën verkrijgbaar, maar dit zijn de meest gebruikte soorten.

 

Cederhout

De milde, zoete en houtachtige geur van cederhoutolie is heerlijk om te ruiken. De olie is ontzettend goed voor je huid, want hij kan acne, eczeem en roos helpen bestrijden. Het is ook een goed hulpmiddel wanneer je last hebt van bronchitis of milde luchtwegklachten. Vooral bij vastzittende hoest komt cederhout goed van pas.

 

Citroengras

Citroengras heeft dezelfde frisse geur die je van citroen verwacht, maar dan met een kruidachtige ondertoon. De olie geeft je geest een opkikker en kan je humeur verbeteren, maar helpt ook bij spierpijn en een slechte bloedsomloop. Stimuleer je spijsvertering met citroengrasolie, waardoor ook een gebrek aan eetlust verdwijnt. Acne is ook te behandelen met behulp van deze olie.

 

Citroen

Ook de geur van citroenolie is uit duizenden te herkennen. Een combinatie van frisse en iets zure noten komt je tegemoet zodra je deze olie gebruikt. Citroen staat bekend om de grote hoeveelheid antioxidanten die de vrucht bevat. Dat maakt de olie een goed hulpmiddel wanneer je met ontstekingen te maken hebt. Citroenolie geeft je ook een extra dosis energie en is in staat om misselijkheid te verminderen.

 

Eucalyptus

Bij eucalyptusolie mag je rekenen op een muntachtige, kruidige en frisse geur. De olie werkt verfrissend en is in staat om je meer energie te geven. Hij helpt ook met het bestrijden van hoofdpijn en kan spierpijn verminderen. Heb je last van verkoudheid of griep? Dan kan de olie van eucalyptus de symptomen verzachten, zoals een vastzittende hoest of een verstopte neus. Ook huidinfecties kunnen behandeld worden met eucalyptusolie.

 

Lavendel

Deze etherische olie staat vooral bekend om zijn overheerlijke geur. De bloemige en frisse noten van lavendelolie hebben een ontspannende werking, waardoor deze olie je kan helpen met slapen. De olie van lavendel is ook in staat om milde hoofdpijn te verminderen wanneer je hem inhaleert. Wanneer je de olie verdunt met een basisolie, kan je hem aanbrengen op de huid. Hiermee bestrijd je onder andere de jeuk van een insectenbeet.

 

Pepermunt

Je herkent pepermuntolie meteen aan zijn verfrissende geur. Tegelijkertijd heeft de olie ook een pittige ondertoon en een verkoelende werking. Dat maakt het een goed verzorgingsmiddel wanneer je last hebt van spierpijn, een verbrande huid of insectenbeten. Wanneer je de pepermuntolie inademt is het een fijn middel tegen een verstopte neus. Sommige mensen met een prikkelbare darm merken ook dat hun klachten verlicht worden.

 

Oregano

Oregano staat bekend om zijn scherpe, kruidige en pittige geur. De olie heeft zowel een antibacteriële werking als een schimmeldodende werking. Je kunt oregano-olie dus gebruiken wanneer je last hebt van kalknagels, zwemmerseczeem en wratjes. Ook psoriasis is te bestrijden met de olie. Sommige mensen merken ook verlichting wanneer ze de olie inademen bij lichte luchtwegklachten.

 

Patchoeli

Deze etherische olie heeft een herkenbare zoete en kruidige geur met aardachtige ondertonen. Het is de perfecte geur voor wie van bloemige en donkere noten houdt. De olie werkt kalmerend en helpt bij stress en uitputting. Gebruik patchoeli-olie om insecten te weren of als verzorgingsmiddel voor je huid en haar. Zo is de olie in staat om je haar te laten glanzen en acne te bestrijden.

 

Rozemarijn

Je herkent rozemarijnolie aan zijn frisse, kruidige en subtiele houtachtige geur. Ben je een fan van dit kruid? Dan gebruik je hem vast graag voor aromatherapie. De olie is in staat om je hersenen te stimuleren, wat zorgt voor meer energie en een verhoogde concentratie. Daarnaast bestrijdt rozemarijnolie problemen zoals acne of vettig haar en is de olie in staat om de haargroei te stimuleren. Heb je last van spierpijn? Dan doet een beetje rozemarijnolie wonderen.

 

Sandelhout

Ben je een liefhebber van diepe en donkere geuren? Dan is sandelhout de keuze voor jou. Deze olie heeft een zachte en houtachtige geur die ontspannend werkt. Gebruik de olie om jezelf rustig te maken of om in slaap te vallen. Ook mensen met depressieve klachten of angsten kunnen sandelhoutolie gebruiken. Daarnaast verhelpt de olie bronchitis, vastzittende hoest, misselijkheid en diarree. Gebruik de olie op je huid om acne en een vette huid te bestrijden.

 

Sinaasappel

Sinaasappelolie heeft een heerlijke zoete, zure en frisse geur. Sinaasappels zitten boordevol vitamine C, dus deze olie is vooral erg goed voor je huid en je immuunsysteem. Zo kan je sinaasappelolie gebruiken om oneffenheden te verminderen en om pigmentvlekjes te laten vervagen. Inhaleer je de olie, dan kan deze helpen met het verminderen van angstige gevoelens en pijnklachten verzachten.

 

Spar

Sparolie heeft een typerende dennengeur die ook subtiele balsemachtige noten heeft. Deze olie staat bekend om zijn helende kracht wanneer je last hebt van luchtwegproblemen. Zo kan het een goed hulpmiddel zijn wanneer je te maken hebt met verkoudheid, bronchitis of vastzittende hoest. Ook astma en benauwdheid kan je verminderen door sparolie te inhaleren. Breng wat verdunde olie aan op je huid wanneer je last hebt van spierpijn.

 

Theeboom (tea tree)

Je kent deze etherische olie misschien ook wel als tea tree olie. Theeboomolie heeft een frisse, warme en kruidige geur die in staat is om je op te wekken. Gebruik de olie om verkoudheid, bronchitis of kinkhoest te bestrijden. De olie werkt ook schimmeldodend, waardoor het een goed hulpmiddel is bij zwemmerseczeem en kalknagels. Ook jeuk is te bestrijden wanneer je theeboomolie op de huid aanbrengt.

 

Tijm

Zoek je een rustgevende olie met een milde geur? Dan is tijm een goede keuze. Deze olie staat bekend om zijn frisse, groene en iets zoete geur. Je kunt de olie gebruiken om slapeloosheid, stress en hoofdpijn te bestrijden. De olie helpt ook met het genezen van kleine wondjes en kan eczeem verminderen. Ook acne en een vette huid kunnen verholpen worden wanneer je tijmolie gebruikt.

 

Ylang Ylang

Ook ylang ylangolie heeft een bloemige geur, maar deze olie heeft unieke kruidige noten. Je kunt de olie gebruiken om te ontspannen, maar het is ook een olie die je humeur verbetert. Tegelijkertijd is ylang ylang een goed middel om insecten op afstand te houden. Heb je een vette huid of kwetsbaar haar? Dan is de olie van ylang ylang een handig hulpmiddel om in te schakelen.

 

Ontdek de helende werking van heerlijk geurende etherische oliën

Het is duidelijk dat er ontelbaar veel etherische oliën verkrijgbaar zijn. Iedere olie heeft zijn unieke geur, maar ook bijzondere eigenschappen die helend werken voor je lichaam en geest. Bij aromatherapie is het natuurlijk belangrijk dat je een aangename geur uitzoekt die je echt aanspreekt. Hopelijk heb je in deze gids voldoende inspiratie gevonden om de juiste etherische olie uit te kiezen. Gebruik hem vervolgens met een aroma diffuser, maak je eigen massageolie of ga in een heerlijk bad dat verrijkt is met etherische olie.

Plaats een opmerking

Alle reacties worden eerst beoordeeld voordat ze gepubliceerd worden
You have successfully subscribed!