Blog

Wat zijn aromatherapie en etherische olie?

Wat zijn aromatherapie en etherische olie?

Wist je dat je jouw persoonlijke apotheek gewoon in de natuur kunt vinden? Ontzettend veel bloemen en planten bevatten verzorgende stoffen die jouw lichaam en geest helpen herstellen en genezen. Het gebruik van deze natuurlijke stofjes wordt ook wel aromatherapie genoemd. Dat is te danken aan de typische geur van iedere plant: heerlijke lavendel, zoete rozen of juist de frisse geur van een dennenboom. Hier lees je alles over aromatherapie en de vele voordelen van deze behandelmethode. Wat zijn etherische oliën precies, hoe kan je ze gebruiken en zijn ze wel veilig? Alle antwoorden op jouw vragen ontdek je hier. 

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is een methode waarbij de gezondheid bevorderd wordt met behulp van etherische olie. Dit zijn volledig natuurlijke oliën die van talloze bloemen en planten gemaakt kunnen worden. Er wordt gedacht dat deze oliën allemaal unieke helende en verzorgende eigenschappen hebben.

Door de eeuwen heen hebben talloze volken de kracht van aromatherapie ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan de Egyptenaren, die natuurlijke balsems maakten om insectenbeten te voorkomen. De oude Grieken vulden hun badhuizen met heerlijk geurende aroma's die een zuiverende en helende werking hadden. Pas in de twintigste eeuw werd de term aromatherapie bedacht, wat te danken is aan René-Maurice Gattefossé. De Fransman schreef een boek waarin hij de verzorgende eigenschappen van allerlei verschillende planten omschreef.

Er zijn allerlei manieren om etherische olie te gebruiken. Het inhaleren van etherische oliën is een populair gebruik. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van een diffuser, die de geur van je favoriete olie door je huis verspreidt. Combineer verschillende oliën met elkaar om je alles uit je geuren te halen. Kies je ervoor om een diffuser of sprayfles te gebruiken? Dan zal je huis bovendien heerlijk ruiken.

Wat is etherische olie?

Etherische oliën vormen het hart van aromatherapie. Deze oliën worden uit bloemen en planten gewonnen en zijn ontzettend geconcentreerd. Ze bevatten niet alleen de heerlijke geur van een plant, maar ook de vele natuurlijke stofjes die een plant aanmaakt. Er zijn verschillende manieren om deze olie uit een plant te halen, bijvoorbeeld door distillatie of door een proces dat koude persing wordt genoemd. Hierbij komen ontzettend kleine druppeltjes plantenolie vrij, waardoor er een sterk geconcentreerd middel ontstaat. Voor lichamelijk gebruik moet je deze olie vermengen met een neutrale basisolie (ook wel draagolie genoemd), omdat onverdund gebruik onveilig kan zijn. Het resultaat is een middeltje dat de natuurlijke kracht van een plant bevat en dat ook nog eens gemakkelijk kan worden opgenomen door je lichaam.

Er zijn ontelbaar veel planten die geschikt zijn voor het maken van etherische olie. Je bent misschien wel bekend met geurige bloemenolie, zoals olie gemaakt van lavendel, rozen of ylang ylangbloemen. Er wordt ook etherische olie gemaakt van kruiden, waaronder munt en citroengras. Daarnaast zijn ook dennenbomen, theebomen en cederbomen populair in de wereld van aromatherapie. Je hebt dus de keuze uit een groot assortiment aan geuren. Dat bekent dat er vrijwel altijd een etherische olie is die bij jou past.

De veiligheid van etherische olie

Wanneer je gebruik wilt maken van deze natuurlijke middelen, wil je zeker weten dat het veilig is. De veiligheid van etherische olie is daarom goed onderzocht. Dat iets natuurlijk is, wil namelijk niet meteen zeggen dat het ook veilig is voor je gezondheid. Kies je ervoor om etherische olie aan te brengen op je huid? Dan moet je de olie altijd verdunnen met behulp van een draagolie. Denk hierbij aan natuurlijke oliën zoals kokosolie, amandelolie, jojobaolie en olijfolie. Bij direct gebruik op de huid kan overgevoeligheid ontstaan. Je ervaart dan klachten wanneer de olie in contact komt met je huid. Klachten kunnen bestaan uit pijn, jeuk of irritaties. Voor de veiligheid van je huid is het dus belangrijk om een mengsel te maken met maximaal 2% etherische oliën. In de praktijk betekent dit dat je een eetlepel draagolie met 2-4 druppels etherische olie mengt.

Zelfs wanneer je de etherische olie goed verdunt, betekent dat niet dat je iedere olie zomaar kunt gebruiken. Het is namelijk altijd mogelijk dat je een allergische reactie ontwikkelt wanneer je etherische oliën op je huid aanbrengt, inademt of inneemt. De meest voorkomende symptomen zijn huiduitslag, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Daarom is het altijd verstandig om eerst een klein beetje olie op een stukje huid uit te testen. Ervaar je geen klachten? dan kan je de geteste etherische olie zorgeloos gebruiken. Deze voorzichtigheid is nooit verkeerd, wat voor soort verzorgingsmiddelen je ook gebruikt.

Daarnaast zijn er een aantal specifieke doelgroepen die moeten uitkijken met het gebruik van etherische oliën. Vrouwen in verwachting, baby's, kinderen en dieren zijn allemaal gevoeliger voor de krachtige stoffen die je in de oliën vindt. Twijfel je of een bepaalde olie geschikt is voor jou of je kind? Dan is het altijd verstandig om eerst even met je huisarts te overleggen. Zo weet je zeker dat je jouw lichaam geeft wat het nodig heeft.

Conclusie

Aromatherapie is een natuurlijke behandelmethode waarbij oliën van bloemen en planten worden gebruikt. Deze oliën zijn gevuld met stofjes die zowel je lichaam als je geest kunnen verzorgen. Aromatherapie is een eeuwenoud gebruik en was al bekend bij de oude Grieken en Egyptenaren. Oliën van talloze planten zijn geschikt om op je huid te smeren, in te nemen of te inhaleren. De etherische oliën die bij aromatherapie worden gebruikt, zijn gewonnen uit allerlei soorten bloemen en planten. Of je nu houdt van lavendel, citroen, ceder of eucalyptus: er is altijd wel een geur waarvan je kan genieten. Het gebruik van etherische oliën is veilig, al moet je wel controleren of je geen allergische reacties ontwikkelt. Vervolgens ben je vrij om te ontdekken wat voor verzorgende oliën de natuur voor jou in petto heeft.

Tags:

Oudere Post
Nieuwere Post

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd