Blog

Insecten Bestrijden Met Etherische Olie

Zodra de temperaturen stijgen, komen de insecten weer tevoorschijn. Tijdens de zomermaanden ontkom je bijna niet aan muggen, wespen, vliegen en teken. Hun gezoem en nare steken kunnen een zorgeloze dag in je tuin zomaar verpesten, dus het is belangrijk om jezelf tegen deze beestjes te beschermen. Daar heb je geen schadelijke gifstoffen voor nodig, want insecten zijn op een volledig natuurlijke manier te bestrijden. Met de juiste etherische oliën bescherm jij jezelf tegen allerlei soorten insecten, voor een zorgeloze zomer.

Welke etherische oliën houden insecten op afstand?

Insecten zijn erg gevoelig voor geuren. Ze laten zich daardoor makkelijk afschrikken door bloemen of planten die onaangenaam ruiken. Dit kan je goed benutten door de juiste etherische oliën te gebruiken wanneer je in de buurt van insecten bent. Ze zullen dan uit je buurt blijven en een ander plekje zoeken om eten te vinden. Het is wel belangrijk om de juiste olie te gebruiken die een specifieke insectensoort afschrikt. Muggen en bijen hebben namelijk andere voorkeuren, dus moeten ook met andere middelen op afstand gehouden worden.

Etherische oliën tegen muggen

Citronella is een veelgebruikte olie die muggen buiten de deur zou moeten houden, maar er zijn geurtjes waar deze insecten een nog grotere hekel aan hebben. Zo is pepermuntolie een uitstekende keuze. Deze olie heeft namelijk een erg sterke en indringende geur. Terwijl wij mensen van de frisse geur van pepermunt genieten, blijven muggen liever op afstand. Pepermunt is namelijk te sterk naar hun zin, waardoor ze niets anders meer kunnen ruiken.

Ook geranium en lavendel zijn veelgebruikte oliën waarmee je muggen op afstand houdt. Vooral in landen zoals Spanje zie je regelmatig bosjes lavendel of potjes geraniumolie in tuinen en op terrassen staan. Beide oliën bevatten stofjes waar muggen een hekel aan hebben. Zo bestaat geraniumolie voor een deel uit citronellol, een natuurlijke muggenverdrijver die ook in citronella voorkomt. De bloemige geuren van geranium en lavendel zorgen er ook voor dat muggen liever naar een ander plekje vliegen.

Etherische oliën tegen wespen en bijen

Wespen en bijen zijn de hele zomer druk aan het werk om hun nest te laten groeien. Ze zijn op zoek naar suikerig eten en komen daarom graag op onze drankjes af. Dat is vervelend genoeg, maar een steek van deze insecten is ook nog eens erg pijnlijk. Gelukkig zijn er verschillende etherische oliën waar deze beestjes niet van houden. Zo laten ze zich gemakkelijk afschrikken met kruidnagelolie. De wat pittige en kruidige geur houdt bijen, wespen en horzels op afstand.

Wil je een nog krachtiger middel maken voor het bestrijden van deze insecten? Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.

Etherische oliën tegen vliegen

De huisvlieg prikt dan wel niet, maar is alsnog een vervelende huisgenoot. Hij zoemt rond je oren en gaat het liefst op je eten zitten. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke en diervriendelijke manieren om vliegen uit je huis te verjagen. Zo zijn deze beestjes geen fan van cederolie. De frisse en houtachtige geur is aangenaam voor ons, maar niet voor deze zoemende insecten. Ook motten blijven liever uit de buurt wanneer ze cederolie ruiken. Cederhout wordt niet voor niets al eeuwenlang in mottenballen gebruikt.

Het is ook mogelijk om een eigen mix te maken, waarbij je een paar druppels lavendel, eucalyptus, pepermunt en citroengras met elkaar mengt. Deze mix aan bloemige, frisse en fruitige geuren zorgt ervoor dat vliegen hun omgeving niet meer goed kunnen ruiken. Daardoor gaan ze liever naar buiten, zodat ze op zoek kunnen naar een nieuw thuis.

Etherische oliën tegen teken

Teken zitten meestal niet in of rondom je huis, maar bevinden zich in natuurgebieden. Je komt ze dus vooral tegen tijdens een wandeling in het bos of door een hoog grasveld. Een tekenbeet kan nare gevolgen hebben, dus het is belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen deze beestjes. Je maakt jezelf minder aantrekkelijk voor teken door tea tree olie te gebruiken. De insecten houden niet van de geur en zullen dus minder snel op je huid springen.

Ook eucalyptusolie is een goed middel voor het bestrijden van teken. Combineer tea tree olie en eucalyptusolie eventueel met elkaar. Voeg hier nog een paar druppels lavendelolie en citroengrasolie aan toe, zodat je een veelzijdige mix hebt met verschillende geuren waar teken een hekel aan hebben. Des te sterker de etherische oliën ruiken, des te kleiner de kans dat een teek je zal bijten.

Hoe verdrijf je insecten met etherische olie?

Je weet nu welke etherische oliën het beste werken tegen vervelende insecten, maar hoe gebruik je de olie? Daar zijn verschillende methodes voor. Wil je graag een groot gebied insectenvrij houden, zoals je tuin, keuken of woonkamer? Dan is het verstandig om de olie met een diffuser door de ruimte te verspreiden. De oliedruppels worden dan verdampt en dwarrelen vervolgens door de hele ruimte, waardoor insecten op afstand blijven. Een bijkomend voordeel: je woning ruikt meteen heerlijk fris.

Ga je een wandeling door de natuur maken en wil je voorkomen dat een mug of teek je te pakken krijgt? Dan is het slim om de etherische olie op je kleding of huid aan te brengen. Doe dit bijvoorbeeld door de olie met een neutrale draagolie te vermengen. Vervolgens breng je dit mengsel aan op je polsen, hals en benen. De geur van de etherische oliën trekt zo in je huid, waardoor je de kans verkleint dat een insect je zal prikken of bijten. Breng je de olie aan op je kleren? Doe dan eerst een voorzichtige test op een plek die minder opvalt. Sommige etherische oliën kunnen namelijk vlekken veroorzaken.

Ook een spray tegen insecten komt goed van pas. Zo bestrijd je de insecten precies op de plek waar ze het meeste zitten: bij het raam, op het aanrecht of in je slaapkamer. Het is niet moeilijk om een natuurlijke insectenspray te maken. Het enige wat je nodig hebt is een schone sprayflacon, water en je favoriete etherische oliën. Breng 100 milliliter water aan de kook en laat dit vervolgens goed afkoelen. Nu kan je het water in de flacon gieten en daar dertig tot veertig druppels etherische olie aan toevoegen. Gebruik slechts één olie of creëer je eigen mix door verschillende oliën met elkaar te mengen. Schud de flacon goed en de spray is klaar voor gebruik!

Een insectenbeet met etherische olie behandelen

Hoe goed je ook je best doet, soms is een insectenbeet helaas niet te voorkomen. Ben je op de verkeerde plek op het verkeerde moment? Dan kan een wesp, mug of teek je al te grazen nemen. Dat zorgt voor jeuk en een pijnlijke rode bult op je huid. Gelukkig is etherische olie ook een goed middel voor het behandelen van insectenbeten. Zo ben je zo snel mogelijk van je klachten af en voorkom je dat je littekens overhoudt aan de insectenbeet.

Ben je bijvoorbeeld gestoken door een mug? Dan is de jeuk misschien nog wel het vervelendste. Gelukkig kan je de jeuk verminderen door de muggenbult af en toe in te smeren met een beetje lavendelolie. Deze olie kalmeert je huid en zal daardoor ook die vervelende jeuk bestrijden.

Voor alle insectenbeten geldt dat je de gestoken huid kunt behandelen met tea tree olie. Deze olie heeft een ontstekingsremmende en ontsmettende werking. Dat is belangrijk, want zo voorkom je dat een onschuldige insectenbeet gaat ontsteken. Tegelijkertijd helpt de olie met het kalmeren van de huid. Dat vermindert roodheid en zorgt ervoor dat de bult wat sneller wegtrekt.

Let er wel op dat je de etherische olie op een veilige manier gebruikt. Het is namelijk schadelijk om etherische oliën onverdund op je huid aan te brengen. Zorg er dus altijd voor dat je de olie vermengt met een neutrale draagolie. Hierbij kan je denken aan kokosolie, maar ook aan druivenpitolie, amandelolie of jojobaolie. Test bovendien eerst of je lichaam niet gevoelig reageert op de olie, zodat je zeker weet dat je jouw insectenbeten veilig kunt behandelen.

Etherische oliën: jouw natuurlijke bescherming tegen insecten

Heb je last van insecten in je tuin of houdt een vervelende mug je iedere nacht wakker? Geen zorgen, want je verhelpt het probleem gemakkelijk met etherische oliën. Ieder insect heeft wel een geur waar hij niet van houdt, zoals pepermunt, cederhout, kruidnagel of tea tree olie. Verspreid deze geur door je huis met een diffuser of breng de olie aan op je huid. Vervolgens zal je merken dat insecten liever niet bij je in de buurt komen. Ben je toch gestoken? Dan kan je een muggenbult of wespensteek goed behandelen met lavendelolie of tea tree olie. Zo verminder je jeuk, irritaties en roodheid. Word je dus lastiggevallen door wespen, muggen, vliegen of teken? Dan komen etherische oliën goed van pas.

Tags:

Oudere Post
Nieuwere Post

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd