Blog

Etherische Olie Verdunnen

Etherische oliën kunnen ontzettend goed zijn voor je huid. Ze helpen je huid herstellen, hebben een kalmerende werking en kunnen oneffenheden verminderen. Ondanks al deze goede kwaliteiten is het niet veilig om etherische olie zomaar op je huid aan te brengen, vooral niet in pure vorm. Dit kan namelijk voor overgevoeligheid, irritaties en allergische reacties zorgen. Dat valt gemakkelijk te voorkomen door etherische oliën te verdunnen met een basisolie. Wij leggen je graag uit hoe je dat doet, zodat je jouw favoriete oliën op een veilige manier kunt gebruiken.

Waarom etherische oliën verdunnen?

Etherische oliën zijn ontzettend geconcentreerde extracten van verschillende bloemen, planten en kruiden. Dat betekent dat ze enorm sterk zijn en veel werkzame stoffen bevatten. Hierdoor is het belangrijk dat je de oliën veilig gebruikt, aangezien ze anders schade aanrichten. Zo is de kans groot dat je last krijgt van jeuk, irritaties en roodheid wanneer je regelmatig onverdunde etherische olie op je huid aanbrengt. In sommige gevallen kan er zelfs een allergische reactie optreden die de huid beschadigt.

Niet iedere huid reageert hetzelfde op elke etherische olie. Er zijn een aantal milde oliën, zoals lavendel, die de meeste mensen zonder problemen kunnen gebruiken. Toch is het verstandig om iedere olie te verdunnen. Zorg er meteen voor dat je een voorzichtige test doet waarbij je controleert of er geen allergische reactie ontstaat. Vervolgens kan je jouw favoriete etherische olie zonder problemen gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat je veel langer plezier hebt van een verdunde etherische olie. Je hebt vaak al genoeg aan een paar druppeltjes.

Hoe verdun je etherische olie?

Het is dus verstandig om etherische olie te verdunnen voordat je het op je huid aanbrengt, maar hoe doe je dat precies? Wil je etherische oliën veilig gebruiken, dan moet je rekening houden met het percentage etherische olie dat je gebruikt. Hier vind je een handige richtlijn:

 • 1% voor jonge kinderen
 • 2% voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar

 • Maar hoe verdun je een etherische olie genoeg om deze percentages te behalen? Dat doe je met behulp van een basisolie. Dit zijn milde en neutrale oliën die niet schadelijk zijn voor je huid. Dat maakt ze de perfecte basis wanneer je je huid met etherische oliën wilt verzorgen. Je kunt namelijk iedere etherische olie met iedere basisolie vermengen, zodat je een perfect verzorgingsmiddel krijgt dat helemaal op jouw wensen aansluit.

  Om de goede verhouding te krijgen tussen basisolie en etherische olie moet je even rekenen. Tien milliliter basisolie bestaat gemiddeld uit ongeveer tweehonderd druppels. Neem je twee procent van tweehonderd, dan kom je uit op vier. Je hebt dus vier druppels etherische olie nodig wanneer je deze wilt vermengen met 10 milliliter basisolie. Wil je een baby of klein kind verzorgen met etherische oliën? Dan moet je één of twee druppels per tien milliliter gebruiken.

  Percentage verdunnen

  Voor volwassenen gebruik je vier druppels etherische olie per 10 milliliter basisolie.

  Het is niet nodig om iedere keer een mengsel te maken zodra je etherische olie op je huid aan wilt brengen. Je kunt namelijk ook een grotere hoeveelheid olie mengen en dit opbergen in een glazen flesje. Zorg er wel voor dat dit flesje grondig is schoongemaakt en gebruik bij voorkeur een flesje van donker glas. Dit beschermt de etherische oliën tegen uv-stralen, zodat de kwaliteit van de olie niet afneemt. Wil je zo hygiënisch en nauwkeurig mogelijk werken? Gebruik dan een pipet om de etherische olie met de basisolie te vermengen.

  Welke basisoliën zijn geschikt?

  Wanneer je jouw etherische oliën wilt gaan mengen met een basisolie, heb je verschillende opties om uit te kiezen. In principe gaan al deze basisoliën moeiteloos samen met iedere etherische olie. Het is bovendien mogelijk om verschillende etherische oliën met elkaar te vermengen, zodat je een unieke blend maakt die helemaal is aangepast aan jouw wensen. Dit zijn de meest gebruikelijke basisoliën: 

  Wanneer je jouw etherische oliën wilt gaan mengen met een basisolie, heb je verschillende opties om uit te kiezen. In principe gaan al deze basisoliën moeiteloos samen met iedere etherische olie. Het is bovendien mogelijk om verschillende etherische oliën met elkaar te vermengen, zodat je een unieke blend maakt die helemaal is aangepast aan jouw wensen. Dit zijn een aantal geschikte basisoliën:

  • Amandelolie
  • Arganolie
  • Avocado-olie
  • Castorolie
  • Druivenpitolie
  • Jojoba-olie
  • Kokosolie
  • Neemolie
  • Olijfolie
  • Rozenbottelolie

  Bij het uitzoeken van een basisolie kan je op een aantal zaken letten: vind je de olie prettig ruiken? Kan je huid de olie snel en gemakkelijk absorberen? Is de olie geschikt voor je huidtype? Gaat de olie lang genoeg mee voordat hij bederft? Al deze zaken verschillen per olie, dus soms is het passen en meten voordat je de juiste hebt gevonden. Hier vind je een overzicht van veel voorkomende huidproblemen en welke basisolie het beste helpt:

  • Droge huid: kokosolie, amandelolie, arganolie of avocado-olie
  • Vette of onzuivere huid: jojoba-olie, olijfolie of zwartzaadolie
  • Geïrriteerde huid: abrikozenpitolie, arganolie of zonnebloemolie
  • Ouder wordende huid: rozenbottelolie
  • Gevoelige huid: druivenpitolie

  TIP

  Gebruik basisoliën die zijn koudgeperst. Doordat er geen hitte wordt gebruikt tijdens het winnen van de olie, gaan er geen vitaminen en mineralen kapot. Koudgeperste oliën bevatten dus meer voedingsstoffen!

  Hoe maak je je eigen verzorgingsproducten met basisoliën?

  Wanneer je etherische oliën en een goede basisolie hebt, kan je eindeloos experimenteren met het maken van verzorgingsproducten. Zo is het mogelijk om je eigen massageolie te maken voor een echte aromatherapie massage. De basisolie zorgt ervoor dat je handen moeiteloos over je huid glijden, maar hij voedt je huid ook. Voeg daar een paar druppels etherische olie aan toe en je kunt het perfecte verzorgingsproduct voor jouw huid maken. Zoek je een aantal duidelijke recepten? Hier vind je wat inspiratie. Ieder recept begint met een basis van 30 milliliter aan basisolie, waar je verschillende etherische oliën aan toevoegt om het gewenste resultaat te bereiken:

  Neem 30 ml basisolie naar keuze en meng dit met één van de volgende combinaties:

  Toepassing Etherische olie in aantal druppels
  Ontspanning 5x lavendel, 6x cederhout, 1x ylang ylang
  Bij stress 6x bergamot, 6x grapefruit, 6x scharlei
  Gewrichtspijn 4x eucalyptus, 4x pepermunt, 4x rozemarijn
  Opvrolijken 5x wierook, 5x grapefruit, 2x gember

  Er zijn allerlei manieren waarop je etherische oliën kunt gebruiken, van simpele aromatherapie tot een uitgebreide massage. Gaat er voor jou niets boven een heet bad? Ook dan kan je verdunde etherische oliën gebruiken. Dit kan je op twee manieren doen. Het is mogelijk om een mix van basisolie en etherische olie in het bad te gieten. De olie blijft dan op het water drijven, waardoor je van een heerlijke geur geniet en je lichaam in kan smeren met voedende olie. Het is ook mogelijk om jouw favoriete olie op je huid aan te brengen voordat je in bad gaat. Vervolgens trekt de olie in je huid terwijl je in bad zit, waardoor je huid intens gehydrateerd wordt.

  Conclusie

  Weet je eenmaal hoe je etherische oliën verdunt en welke basisolie het beste bij jou past, dan kan je onbezorgd genieten van je favoriete oliën. Gebruik ze om je huid te hydrateren en te verzorgen of trakteer jezelf of je partner op een heerlijke massage. Het is wel belangrijk om jouw mengsel van een basisolie met etherische oliën eerst te testen. Reageert je huid niet? Dan weet je zeker dat je jouw lichaam veilig kunt verzorgen met deze krachtige natuurlijke oliën. Of je nu kokosolie, druivenpitolie, jojoba-olie of avocado-olie gebruikt: je huid zal je dankbaar zijn.

  Tags:

  Oudere Post
  Nieuwere Post

  reacties

  • Geplaatst in CareScent

   Beste Nellie,

   Dat is zeker een geschikt mengsel, zolang de verhoudingen kloppen.
   Basisoliën kun je ook goed met elkaar combineren.

   Met vriendelijke groet,
   CareScent

  • Geplaatst in Nellie
   Kan ik voor mijn gezicht een rijpere droge huid, jojobo, argan, avocado en rozenbottelolie mengen en daarbij wat druppels neroli, geranium en lavendel doen?

  Laat een reactie achter

  Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd