Wat zijn aromatherapie en etherische olie?

0 opmerkingen

Wat zijn aromatherapie en etherische olie?

Wist je dat je jouw persoonlijke apotheek gewoon in de natuur kunt vinden? Ontzettend veel bloemen en planten bevatten verzorgende stoffen die jouw lichaam en geest helpen herstellen en genezen. Het gebruik van deze natuurlijke stofjes wordt ook wel aromatherapie genoemd. Dat is te danken aan de typische geur van iedere plant: heerlijke lavendel, zoete rozen of juist de frisse geur van een dennenboom. Hier lees je alles over aromatherapie en de vele voordelen van deze behandelmethode. Wat zijn etherische oliën precies, hoe kan je ze gebruiken en zijn ze wel veilig? Alle antwoorden op jouw vragen ontdek je hier. 

Wat is aromatherapie?


Aromatherapie is een methode waarbij de gezondheid bevorderd wordt met behulp van etherische olie. Dit zijn volledig natuurlijke oliën die van talloze bloemen en planten gemaakt kunnen worden. Er wordt gedacht dat deze oliën allemaal unieke helende en verzorgende eigenschappen hebben. Zo kan aromatherapie ingezet worden voor het behandelen van medische problemen, maar ook voor meer ontspanning en een goede geestelijke gezondheid.

Door de eeuwen heen hebben talloze volken de kracht van aromatherapie ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan de Egyptenaren, die natuurlijke balsems maakten om insectenbeten te voorkomen. De oude Grieken vulden hun badhuizen met heerlijk geurende aroma's die een zuiverende en helende werking hadden. Pas in de twintigste eeuw werd de term aromatherapie bedacht, wat te danken is aan René-Maurice Gattefossé. De Fransman schreef een boek waarin hij de verzorgende eigenschappen van allerlei verschillende planten omschreef.

Er zijn allerlei manieren om etherische olie voor je gezondheid te gebruiken. Sommige oliën zijn geschikt om in te nemen, net zoals een medicijn. Andere etherische oliën komen beter tot hun recht wanneer je ze op de huid smeert, bijvoorbeeld bij het behandelen van brandwonden of droge plekjes. Ook het inhaleren van etherische oliën is een populair gebruik. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van een diffuser, die de geur van je favoriete olie door je huis verspreidt.

Wat zijn de voordelen van aromatherapie?


Aromatherapie kent meerdere voordelen, zoals de veelzijdigheid van deze behandelmethode. Etherische oliën komen goed van pas bij allerlei verschillende problemen. Of je nu last hebt van lichamelijke of geestelijke klachten: er is vrijwel altijd een helpende etherische olie te vinden. Zo kan je aromatherapie inzetten voor het bestrijden van spierpijn, hoofdpijn, schimmels en virussen. Ook bij stress, slaapproblemen en angstklachten komt aromatherapie goed van pas.

Veel liefhebbers van aromatherapie vinden het bovendien belangrijk dat het een volledig natuurlijke behandelmethode is. Je gebruikt de kracht van bloemen en planten om je lichaam en geest een handje te helpen. De kans op bijwerkingen is dan ook minimaal, al is het wel altijd verstandig om voorzichtig te testen hoe je lichaam op de oliën reageert. Voor veel mensen is aromatherapie een fijne eerste stap, voordat ze meteen zwaardere middelen zoals medicijnen overwegen.

Het is daarnaast ook mogelijk om de etherische oliën helemaal te personaliseren. Heb je last van een combinatie aan klachten en ben je op zoek naar een effectief middel om ze allemaal te bestrijden? Dan kan je ervoor kiezen om je eigen mix voor aromatherapie samen te stellen. Combineer verschillende oliën met elkaar om je lichaam optimaal te helpen. Kies je ervoor om een diffuser of sprayfles te gebruiken? Dan zal je huis bovendien heerlijk ruiken.

Wat is etherische olie?


Etherische oliën vormen het hart van aromatherapie. Deze oliën worden uit bloemen en planten gewonnen en zijn ontzettend geconcentreerd. Ze bevatten niet alleen de heerlijke geur van een plant, maar ook de vele natuurlijke stofjes die een plant aanmaakt. Er zijn verschillende manieren om deze olie uit een plant te halen, bijvoorbeeld door distillatie of door een proces dat koude persing wordt genoemd. Hierbij komen ontzettend kleine druppeltjes plantenolie vrij, waardoor er een sterk geconcentreerd middel ontstaat. Voor lichamelijk gebruik moet je deze olie vermengen met een neutrale draagolie. Het resultaat is een middeltje dat de natuurlijke kracht van een plant bevat en dat ook nog eens gemakkelijk kan worden opgenomen door je lichaam.

Er zijn ontelbaar veel planten die geschikt zijn voor het maken van etherische olie. Je bent misschien wel bekend met geurige bloemenolie, zoals olie gemaakt van lavendel, rozen of lotusbloemen. Er wordt ook etherische olie gemaakt van kruiden, waaronder munt en citroengras. Daarnaast zijn ook dennenbomen, theebomen en cederbomen populair in de wereld van aromatherapie. Je hebt dus de keuze uit een groot assortiment aan geuren en werkzame stoffen. Dat bekent dat er vrijwel altijd een etherische olie is die bij jou past.

De veiligheid van etherische olie


Wanneer je jezelf behandelt met natuurlijke middelen, wil je natuurlijk zeker weten dat het veilig is. De veiligheid van etherische olie is daarom goed onderzocht. Dat iets natuurlijk is, wil namelijk niet meteen zeggen dat het ook veilig is voor je gezondheid. Kies je ervoor om etherische olie aan te brengen op je huid? Dan moet je de olie altijd verdunnen met behulp van een draagolie. Denk hierbij aan natuurlijke oliën zoals kokosolie, amandelolie, jojobaolie en olijfolie. Voor de veiligheid van je huid is het belangrijk om een mengsel te maken met maximaal 5% etherische oliën. In de praktijk betekent dit dat je een eetlepel draagolie met drie druppels etherische olie mengt.

Zelfs wanneer je de etherische olie goed verdunt, betekent dat niet dat je iedere olie zomaar kunt gebruiken. Het is namelijk altijd mogelijk dat je een allergische reactie ontwikkelt wanneer je etherische oliën op je huid aanbrengt, inademt of inneemt. De meest voorkomende symptomen zijn huiduitslag, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Daarom is het altijd verstandig om eerst een klein beetje olie op een stukje huid uit te testen. Ervaar je geen klachten? dan kan je de geteste etherische olie zorgeloos gebruiken. Deze voorzichtigheid is nooit verkeerd, wat voor soort verzorgingsmiddelen je ook gebruikt.

Daarnaast zijn er een aantal specifieke doelgroepen die moeten uitkijken met het gebruik van etherische oliën. Vrouwen in verwachting, kinderen en dieren zijn allemaal gevoeliger voor de krachtige stoffen die je in de oliën vindt. Twijfel je of een bepaalde olie geschikt is voor jou of je kind? Dan is het altijd verstandig om eerst even met je huisarts te overleggen. Zo weet je zeker dat je jouw lichaam geeft wat het nodig heeft.

Conclusie


Aromatherapie is een natuurlijke behandelmethode waarbij oliën van bloemen en planten worden gebruikt. Deze oliën zijn gevuld met stofjes die zowel je lichaam als je geest kunnen verzorgen. Aromatherapie is een eeuwenoud gebruik en was al bekend bij de oude Grieken en Egyptenaren. Oliën van talloze planten zijn geschikt om op je huid te smeren, in te nemen of te inhaleren. Op deze manier trekken de werkzame stoffen in je lichaam, waardoor je de herstellende kracht van de natuur optimaal benut. Het grote voordeel van aromatherapie is dat je het voor talloze klachten kunt gebruiken, van vermoeidheid tot spierpijn en van ademhalingsproblemen tot stress. Maak je eigen combinaties met verschillende oliën om jouw lichaam optimaal te verzorgen.

De etherische oliën die bij aromatherapie worden gebruikt, zijn gewonnen uit allerlei soorten bloemen en planten. Ze nemen de geur van de plant aan, maar bevatten ook de krachtige stoffen die van nature in de plant voorkomen. Of je nu houdt van lavendel, citroen, ceder of eucalyptus: er is altijd wel een geur die jouw lichaam kan helpen. Het gebruik van etherische oliën is veilig, al moet je wel controleren of je geen allergische reacties ontwikkelt. Vervolgens ben je vrij om te ontdekken wat voor verzorgende oliën de natuur voor jou in petto heeft.

Plaats een opmerking

Alle reacties worden eerst beoordeeld voordat ze gepubliceerd worden
You have successfully subscribed!