Blog

Lavendelolie – De Werking En Hoe Je Het Gebruikt

Lavendelolie is een van de meest populaire etherische oliën. Dat is niet voor niets, want lavendel heeft een heerlijke geur en is bovendien goed voor lichaam en geest. Heb je een flesje lavendelolie in huis en ben je benieuwd hoe je deze olie het beste kunt gebruiken? Of ben je gewoon benieuwd naar wat deze olie voor je kan betekenen? Lees dan verder, want hier lees alles over de werking van lavendel en de vele toepassingen van deze olie.

De werking van lavendel

De olie van de lavendelplant staat vooral bekend om zijn aromatische werking. Hij heeft een heerlijke bloemige, zoete en iets kruidachtige geur. Veel mensen merken dat deze geur een ontspannende werking heeft. Dat komt goed van pas na een drukke werkdag, maar ook wanneer je moeite hebt met slapen of zenuwachtig bent. Lavendelolie kan dus extra rust brengen wanneer je in een stressvolle of onzekere periode zit. Naast deze werking voor de geest, kan lavendelolie ook helpen met het verzorgen van je huid en haar. Zelfs honden kunnen gebaat zijn bij een verzorging met deze olie.

Lavendelolie voor je haar

Een gezonde bos haar met glanzende lokken, wie wil dat nou niet? Lavendelolie kan je haar een kleine boost geven. Heb je last van dunner wordend haar of merk je hier en daar een kaal plekje? Dan is het altijd de moeite waard om deze olie op je hoofdhuid aan te brengen. Lavendel kan namelijk de haargroei stimuleren, waardoor je haar mogelijk dikker oogt. De olie heeft bovendien een schimmeldodende werking. Mogelijk helpt de olie dus ook tegen roos. Deze kleine schilfertjes ontstaan namelijk vaak door een schimmel. Sommige mensen merken ook dat de olie een kalmerende werking heeft voor de hoofdhuid. Heb je dus last van een geïrriteerde hoofdhuid, met roodheid en misschien wat kleine huidschilfertjes? Dan is het de moeite waard om lavendelolie uit te proberen.

Lavendelolie voor je gezicht

Niet alleen je haar wordt blij van lavendelolie, maar ook je gezicht. Lavendel heeft bijvoorbeeld een bacteriedodende werking, waardoor de olie kan helpen in de strijd tegen acne. De olie is bovendien gevuld met antioxidanten. Daarom zweren sommige mensen bij lavendelolie voor de bestrijding van huidveroudering. Antioxidanten beschermen je lichaam namelijk tegen vrije radicalen, die deels verantwoordelijk zijn voor rimpels en fijne lijntjes. Lavendelolie kan niet alleen een droge en geïrriteerde hoofdhuid verzorgen, maar kan soms ook je geïrriteerde huid verzorgen. Heb je last van droge plekjes of roodheid? Dan helpt deze olie mogelijk om je huid te kalmeren.

Lavendelolie voor honden

Wist je dat je ook je trouwe viervoeter kunt verzorgen met lavendelolie? De olie kan bijvoorbeeld een kalmerende werking hebben wanneer je hond zenuwachtig is. Daarnaast is het ook een goed hulpmiddeltje wanneer je de huid van je hond wilt verzorgen. Doordat lavendel een bacteriedodende werking heeft, kan het ontstekingen voorkomen. Dep dus een beetje verdunde lavendelolie op wondjes om je hond te helpen. Merk je dat je hond last heeft van een droge of jeukende huid? Ook dan kan je proberen of lavendelolie helpt. De olie heeft een kalmerende werking die helpt met het in balans brengen van de huid.

Lavendelolie: hoe te gebruiken?

Of je lavendelolie nu voor je huid, haar, geest of huisdier gebruikt: het is belangrijk om te weten hoe je veilig met etherische oliën omgaat. De olie is namelijk erg geconcentreerd, waardoor er huidirritaties kunnen ontstaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je lavendel op een verantwoorde manier gebruikt. Wij leggen je precies uit hoe je lavendelolie gebruikt zonder je huid te irriteren.

Lavendelolie in een diffuser

Wil je vooral genieten van de rustgevende geur van lavendelolie? Dan kan je ervoor kiezen om je woning met deze geur te vullen door een diffuser te gebruiken. In de diffuser meng je een paar druppels lavendelolie met water. Dit water wordt verwarmd, waardoor er een lichte nevel met lavendelgeur wordt verspreid. Zet de diffuser in je woonkamer, slaapkamer of werkkamer om een rustige en ontspannen sfeer te creëren. Dat is niet alleen goed voor je geest, maar zorgt er ook voor dat je huis heerlijk ruikt.

Lavendelolie op de huid

Ben je van plan om de lavendelolie op je huid of haar aan te brengen? Dan is het belangrijk om de olie goed te verdunnen. De krachtige stofjes in lavendel zijn namelijk extra sterk geconcentreerd in etherische olie. Daardoor kan je huid gevoelig reageren wanneer je de olie niet verdunt. Voor het verdunnen van lavendelolie heb je alleen een goede basisolie nodig. Dit kan amandelolie zijn, maar ook kokosolie, arganolie, castorolie of een andere neutrale olie. Meng vier druppels lavendelolie met tien milliliter basisolie. Wil je de olie voor een kind of baby gebruiken? Halveer dan het aantal druppels lavendelolie. Vervolgens kan je dit mengsel veilig aanbrengen op de huid.

Lavendelolie op je kussen

Je hoeft de geur van lavendel niet door je hele huis te verspreiden om ervan te genieten. Je kunt namelijk ook een huisspray maken waarmee je de olie op gerichte plekken aanbrengt. Meng twee eetlepels pure alcohol of wodka met twee kopjes gedestilleerd water. Hier voeg je vijftien tot twintig druppels lavendelolie aan toe. Doe dit mengsel in een schone sprayflacon en je hebt je eigen huisspray gemaakt. Spray 's avonds een beetje op je kussen. Zo ruik je de milde geur van lavendel en creëer je een ontspannende sfeer voordat je in slaap valt.

Conclusie

Met een potje lavendelolie in huis kan je altijd vooruit. Deze olie verzorgt je lichaam en geest namelijk op verschillende manieren. Zo kan lavendel je helpen kalmeren, maar ook een geïrriteerde huid verminderen en acne bestrijden. Sommige mensen zweren ook bij lavendelolie voor de verzorging van hun haar. De olie zou hun haar sneller laten groeien en roos bestrijden. De kalmerende werking van de olie kan ook goed van pas komen wanneer je de huid van je hond wilt verzorgen. Zorg er wel altijd voor dat je lavendelolie verdunt of verspreid de olie door je woning met een diffuser of huisspray. Zo geniet je niet alleen van de helende kwaliteiten van lavendel, maar ook van een heerlijke geur in huis.

Tags:

Oudere Post
Nieuwere Post

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd