Blog

Gebruik Etherische Oliën

Heb je een aantal heerlijke etherische oliën gevonden die je het liefste op ieder moment van de dag wilt ruiken? Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je deze oliën het beste gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om de oliën te inhaleren, maar het is ook mogelijk om ze op de huid aan te brengen. Daar zijn allerlei methodes voor die allemaal weer hun eigen voordelen hebben. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wil je leren hoe je etherische oliën het beste gebruikt? Lees dan vooral verder.

Aroma diffuser

Wil je jouw woning het liefste vullen met de geur van je favoriete etherische olie? Dan is een aroma diffuser een geschikte keuze. Iedere aroma diffuser is voorzien van een bakje met water. Zodra je het apparaat aanzet, begint deze subtiel te vibreren en ontstaan er geluidsgolven die je niet kan horen. Dit zorgt er weer voor dat het water in beweging wordt gebracht, waardoor er een zachte nevel ontstaat. Deze verspreidt zich door je woning, waardoor je allerlei piepkleine vochtdeeltjes inademt. Dat is alleen maar goed, want vooral in de winter is de luchtvochtigheid in onze woningen te laag. De piepkleine druppeltjes van de aroma diffuser kunnen je gezondheid dus verbeteren, bijvoorbeeld door een droge keel en huid te voorkomen.

Een bijkomend voordeel van een aroma diffuser is dat je het water ook kunt mengen met een aantal druppeltjes etherische olie. Deze olie wordt vervolgens ook in kleine deeltjes door je woning verspreid. Dat zorgt niet alleen voor een heerlijke geur, maar betekent ook dat je kleine hoeveelheden olie inademt. Deze druppeltjes olie worden door je lichaam opgenomen en kunnen zo je gezondheid helpen. Doe drie tot vier druppeltjes etherische olie in het waterbakje van de aroma diffuser om het beste resultaat te bereiken.

Op de huid

Het is ook mogelijk om etherische oliën op je huid aan te brengen. Wil je dat op een zo aangenaam mogelijke manier doen? Dan is een massage natuurlijk een uitstekende keuze. Het is wel belangrijk om etherische olie te verdunnen voordat je deze op de huid aanbrengt. Zo voorkom je overgevoeligheid en mogelijke irritaties of allergische reacties. Je kunt ervoor kiezen om de olie te vermengen met behulp van een basisolie. Dit zijn neutrale oliën die je huid voeden, maar die er ook voor zorgen dat etherische oliën veilig op de huid aangebracht kunnen worden.

Goede basisoliën zijn:

 • Zoete Amandelolie
 • Jojoba-olie
 • Castorolie
 • Druivenpitolie
 • Olijfolie
 • Avocado-olie
 • Kokosolie

Wil je gaan masseren met etherische olie? Dan is het verstandig om maximaal 1 druppel etherische olie per eetlepel basisolie te gebruiken. Bij het samenstellen van je massageolie moet je nadenken over welk effect de massage moet hebben. Wil je mentaal ontspannen? Heb je last van pijnlijke spieren en gewrichten? Of wil je graag je droge huid een oppepper geven? Er is een geschikte etherische olie voor al deze problemen. Stel je eigen blend samen om zo de ideale massageolie te creëren. Sta er ook bij stil dat de olie niet alleen door je huid wordt geabsorbeerd, maar ook via je luchtwegen binnenkomt. Zo kan je een massageolie dus ook gebruiken om luchtwegproblemen te verhelpen.

Droge verdamping

Het is niet nodig om een diffuser in huis te hebben wanneer je de geur van etherische oliën in huis wilt hebben. de geur van deze oliën is namelijk zo krachtig, dat deze zich ook verspreidt wanneer je de olie gewoon aanbrengt op een katoenen bal. Dit wordt ook wel droge verdamping genoemd. Doe bijvoorbeeld een paar katoenen ballen in een schaal en zet deze op tafel of bij je werkplek om de geur te kunnen ruiken. Je kunt ervoor kiezen om een paar druppels op een zakdoekje te doen en deze op je radiator te leggen. Dankzij de warme lucht verdampt de olie en vult je woning zich met een heerlijke geur.

Je kunt de olie ook gericht gebruiken door deze op plekken aan te brengen waar je veel tijd doorbrengt, zoals een kussen op je bank, je dekbedovertrek of een handdoek in je badkamer. Ook bij deze methode inhaleer je de oliën, waardoor je gezondheidsvoordelen kunt ervaren. Tegelijkertijd zorgt droge verdamping ook voor luchtzuivering, onder andere door onaangename geurtjes te verdrijven.

Stomen

Zoek je naar een manier om etherische olie zo direct mogelijk in te ademen? Dan is stomen de perfecte techniek. Het enige wat je nodig hebt is een grote kom, een handdoek en je favoriete etherische olie. Vul de kom met kokend water en doe hier één of twee druppeltjes olie in. Door de hitte zal het water met de etherische olie verdampen, waardoor er een heerlijk geurende stoom vrijkomt. Ga met je gezicht boven de kom hangen en doe een handdoek over je hoofd om te voorkomen dat de stoom ontsnapt. Vervolgens neem je tien minuten de tijd om de stoom in te ademen. Houd wel je ogen gesloten, zodat deze niet geïrriteerd raken. Was na het stomen je gezicht met koud water zodat je poriën worden gesloten.

Een van de grote voordelen van stomen is dat dit een goede techniek is om je luchtwegen te openen. Dat komt goed van pas wanneer je verkouden bent of last hebt van een vastzittende hoest. Je haalt nog meer uit deze techniek door gebruik te maken van etherische oliën die goed zijn voor de luchtwegen. Denk hierbij aan de volgende oliën:

 • Eucalyptus
 • Pepermunt
 • Tijm
 • Theeboom
 • Sinaasappel
 • Kamfer
 • Aarmunt

Interieurspray

Heb je het liefste altijd wat etherische olie bij de hand en wil je dat je woning heerlijk ruikt? Maak dan een interieurspray met etherische olie in een paar simpele stappen:

 1. Neem een schoon en leeg spuitflesje
 2. Vul deze voor de helft met gedestilleerd water
 3. Vul de andere helft met wodka
 4. Voeg 10-25 druppels etherische olie naar keuze toe


Alcohol zorgt ervoor dat het water goed met het water mengt en omdat wodka geen sterke geur heeft wordt het aangeraden om wodka te gebruiken. Heb je geen wodka of alcohol in huis? Dan kun je het ook alleen met water proberen maar dan zul je vaker etherische olie moeten toevoegen. Gebruik slechts één olie of maak je eigen unieke mix door verschillende oliën door elkaar te gebruiken. Kies bijvoorbeeld een mengsel van citrusachtige oliën zoals: sinaasappel, citroen, grapefruit en limoen.

Zodra je interieurspray klaar is, is het tijd om hem te gebruiken. Spray de frisse geur op je bank of beddengoed, of gebruik hem om de lucht te vullen met een subtiele geur. Jij bepaalt bovendien precies waar de geur zich verspreidt, dus het is mogelijk om een speciale spray te maken voor verschillende ruimtes. Zo heb je een interieurspray voor de kinderkamers, badkamer, woonkamer en je eigen slaapkamer. Op deze manier creëer je voor iedereen een aangename en helende lucht.

Tags:

Oudere Post
Nieuwere Post

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd